Personal Update: Mijn hard-knock studentenleven, rijlessen-horror én het verrassingweekend dat op de planning staat!

vrijdag 10 februari 2012

Photobucket
Wat is het alweer lang geleden dat ik een Personal Update online slingerde! Hoog tijd om jullie op de hoogte te stellen van wat ik doe, waar ik me mee bezig houd, wat ik achter de rug heb en wat me te wachten staat. En jeetje, wat heb ik jullie veel te vertellen! Ik mag dan wel haast elke dag bloggen, maar ik heb het idee dat ik af en toe vergeet ‘mezelf’ te laten zien. Natuurlijk zien jullie mijn gezicht vaak genoeg voorbij komen in video’s en ook alle artikels schrijf ik nog op z’n Joyce, maar ik ben het ‘persoonlijke’ een beetje uit het oog verloren. Laat ik jullie maar snel bijkletsen!

Photobucket
De vraag is dan natuurlijk waar ik begin, I’ve got so much to tell you. De laatste Personal Update die op Pretty Brilliant verscheen, schreef ik net na mijn verjaardag – Die 17 oktober was, shame on me! – en net voordat mijn eerste tentamen op de universiteit plaats zou vinden. Dit tentamen ging over Apollo en Dionysus en omvatte een explosie aan filosofie, waardoor ik hier nogal een zware kluif aan had. Gelukkig heb ik dit tentamen heelhuids overleefd en sleepte ik hiermee mijn eerste tien studiepunten in de wacht. Daarnaast moest ik mijn eerste practicum-blok, genaamd Academische Vaardigheden, afronden met een portfolio, waarmee ik drie studiepunten kon verdienen. Na heel wat uurtjes werk, een bekend fenomeen voor een perfectionist zoals ik, leverde ik dit vertwijfeld in. Die vertwijfeling was achteraf gezien helemaal nergens voor nodig, de tutor en tevens mijn mentor was ontzettend enthousiast en blij met het werk dat ik verricht had – Hoi drie studiepunten!

Photobucket
Helaas, was er voor mij geen rustmomentje in de vorm van de herfstvakantie te bekennen en zou het nieuwe blok direct van start gaan. Een blok dat duidelijk niet voor me weggelegd was. Kennis en Kritiek was een erg wetenschappelijk ingesteld blok, waarbij er dieper ingegaan werd op personen als Newton, Descartes, Aristoteles, Linneaus en Buffon. Niet mijn pakkie ‘an! Ik heb dan ook de nodige uren met tegenzin door de vele literatuur heen geploeterd en zag enorm op tegen het tentamen, dat voor de kerstvakantie plaatsvond. Vorige week kreeg ik hiervoor het punt terug en jammer genoeg haalde ik een 5,5, wat op onze faculteit geldt als een onvoldoende. Voor de twee onderzoeksintermezzo’s van dit blok haalde ik zessen, maar helaas mochten deze ook niet baten, omdat deze minder zwaar meetelden. Bummer! Momenteel zit ik flink in de knoop met mezelf om te zien hoe ik dit blok ga herkansen. Ga ik het er nog eens op wagen en de tentamenstof nog eens bestuderen of herkans ik een enkel of beide onderzoeksintermezzo’s? Ai, was ik maar geen weegschaal. Wat wel goed nieuws is, is dat ik ook het practicum van mijn tweede blok met verve haalde. Filosofisch lezen leverde me tevens drie mooie studiepunten op.

Photobucket
Toen dit dramatische blok erop zat, volgde een ietwat rustiger blok, namelijk ‘Schrijf- en onderzoeksvaardigheden’. Wat was ik blij dat er eindelijk eens iets voorbij kwam bij Cultuurwetenschappen, dat mij aansprak! Het is zo moeilijk om me fulltime voor iets in te zetten dat me niet aanspreekt, dat dit blok echt als geroepen kwam. Voor Schrijf- en Onderzoeksvaardigheden las ik een pyschologisch boek, ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’ van Douwe Draaisma, dat diende als inspiratie voor het schrijven van twee ‘oefen-essay’s’ en een final paper over een onderwerp naar keuze. Ik koos ervoor om te schrijven over de manipulatie van ons reukzintuig door de marktsector en de reclamewereld. Veel werk, maar wel erg interessant en ook wel een beetje angstaanjagend. Je moest een weten hoe vaak we om de tuin geleid worden met geurtjes! Verder diende ik in dit blok een presentatie te houden in tweetallen. Het onderwerp dat we hiervoor kozen was Free Fact Politics, feitenloze politiek dus, een fenomeen dat overgewaaid is vanuit de Verenigde Staten en waar politici als Fortuyn, Verdonk en Wilders zich schuldig aan maken – in het geval van Fortuyn: maakten. Deze presentatie viel in ieder geval al in de smaak bij mijn klasgenoten en nu is het nog afwachten geblazen op de beoordeling van mijn tutor. Mijn punt hiervoor zou deze week in mijn mailbox moeten verschijnen, dus let’s hope for the best! Het cijfer voor mijn paper hoop ik eind deze maand binnen te hebben, maar om heel eerlijk te zijn, maak ik me daar niet al te druk om.

Photobucket
Mais bon, dat brengt ons dan bij de staat waar ik momenteel in verkeer op de universiteit. Deze week is mijn nieuwe blok van start gegaan, dat de titel ‘Onttovering en Ideologie’ draagt en gaat over ‘de lange negentiende eeuw’, van de Franse Revolutie tot de Industriële Revoluties. Kortom, ik mag mijn geschiedenisboeken weer openslaan, hopelijk met succes. Daarnaast volg ik een practicum, ‘Het historisch debat’, wat echt ontzettend moeilijk moet zijn. Ik ga dus maar mijn beste beentje voorzetten en hopen dat mijn harde werk dit keer beloond wordt.

Photobucket
Over mijn opleiding zijn jullie in ieder geval weer helemaal up to date. Het is duidelijk dat ik niet met al te veel plezier naar school ga en het me echt heel veel tijd en moeite kost. Gelukkig was ik hierop voorbereid en had ik dit verwacht. Ik hoop mijn eerste jaar te overleven door het minimum aan studiepunten te behalen, zodat ik me volgend jaar kan specialiseren in media. Vanaf dan zal het allemaal wat makkelijker en meer ‘mij’ worden. Dat brengt ons bij het volgende onderwerp: Juste, rijlessen. Iets waar ik jullie nog niets over verteld heb, maar waar ik me al sinds begin november mee bezighoud. Nou, wat valt er te zeggen? Ik wist al dat ik in enige mate ‘motorisch debiel’ te noemen ben, maar dat het allemaal zo moeizaam ging, had ik niet verwacht. Momenteel heb ik ongeveer 34 rijlessen achter de rug en ik mag zeker niet klagen over mijn rij-kwaliteiten, maar het kijkgedrag blijft nog steeds lastig. Mijn rijlesinstructeur blijft maar hameren op het ‘vooruit kijken’, maar omdat ik zo druk in de weer ben met al het andere schiet het er vaak bij in. Gelukkig baart oefening kunst! Dit brengt me dan meteen bij mijn theorie. Diepe, diepe, diepe zucht. Ja, ik zou mijn theorie examen inmiddels gehaald moeten hebben, maar helaas is dit allemaal een beetje anders gegaan dan gepland. Ik heb twee pogingen gewaagd en heb beide keren, diep teleurgesteld in mezelf, het CBR gebouw verlaten met één fout te veel. Waarom? Ik. Ben. Zo. Verschrikkelijk. Nerveus. Ik weet niet waar deze spanning vandaan komt, maar ik slaap er niet van, ik krijg de ochtend van het examen geen hap door mijn keer en mijn buik draait voortdurend rondjes. Dit blijkt geen ongewoon verschijnsel te zijn, maar gerelateerd te worden aan negatieve faalangst, iets wat al eerder bij me is opgedoken bij de horror die ‘Wiskunde’ heet. Door deze negatieve faalangst heb ik nu een individueel examen aangevraagd, dat over twee weken plaats zal vinden. Ik moet zeggen dat dit hele traject nogal inslag heeft gedaan op mijn zelfvertrouwen. Niet dat ik gewend ben om overal doorheen te wandelen, integendeel, maar ik had gehoopt dat dit geen probleem voor me zou worden. Er zit nu niets anders op, dan voor de duizendste keer het theorie-boek door te lezen, opnieuw alle mogelijke toetsen maken en dan hopen dat op de dag van het examen mijn zenuwen niet de overhand nemen. Meer kan ik helaas niet doen. Duim maar alvast voor me!

PhotobucketPhotobucket
Ik besef nu pas dat deze persoonlijke post een wel hele negatieve wending heeft gekregen, maar er is dan ook meer dan genoeg gebeurd en ik blijf graag eerlijk en open. Toch, wil ik je niet met een beteuterd gezicht achterlaten en wil ik graag afsluiten met héél leuk nieuws, voor mij althans haha. Dit weekend staat er namelijk iets geweldigs voor mij op de planning, waar al ik een hele maand naar uitkijk. Mijn lieve, lieve, lieve beste vriendinnen – Nadine, Liselotte en Silke – hebben dit weekend iets voor mij in petto waar ik absoluut niets vanaf weet. Vorige maand ontving ik ‘out of the blue’ een emailtje met als titel ‘Er is er een jarig…’. Nu verwachtte ik dat dit weer een van Liselotte’s veel te vroege feestjesaankondigingen was – De dag na haar verjaardag begint ze al met aftellen tot de volgende, zo’n happening is het. – maar niets was minder waar. In de mail stond het volgende:

“Lieeeefste Joyce,

Oké, we geven het toe: het is misschien ietwat laat MAAR dé achttiende verjaardag van ons roze prinsesje wordt natuurlijk niet zomaar overgeslagen! Daarom hebben wij met z'n drietjes een leuk dagje georganiseerd om dit te vieren.
Wanneer: 11&12 februari, jahaaa dat zie je goed! Dit zijn twee (2) dagen dus.
Wat: surpriseeee.
Hoe: surpriseeeee.
Wat mee te nemen: Zwemspullen.

Oké grapje, wat je mee moet nemen: slaapspullen en casual kleding.

Hopelijk houd je van de valkenier hihihi.

Xxx”


Photobucket
Met Silke in Rome, 2010.
Photobucket
Met Liselotte in een bloemenveld onderweg naar Maastricht, 2008.
Photobucket
Met Nadine op mijn examenfeest, 2011.
Natuurlijk heb ik eerst hardop gelachen om deze hilarische boodschap – Niet om het ‘roze prinsesje’ hoor, ik ben het gewend om zo genoemd te worden haha! – maar om het zwemspullen- en Valkeniergebeuren, echt zulke typische dingen die vroeger op een kinderfeestjesuitnodiging vermeld werden. Maargoed, ik weet dus echt niks, nada, noppes! Niet waar we naartoe gaan, niet wat ik mee moet nemen, ik heb echt geen flauw vermoeden, waar de dames uiteraard van genieten. Morgen om 19.00 uur krijg ik een telefoontje met een packing list en zaterdag om 09.30 wordt ik opgehaald en ontvoerd tot zondagavond. Ik mag vooraf geen cent betalen en ik mag al helemaal níéts weten, dus ik moet me echt volledig laten verrassen. Spannend! Ik heb er echt heel, heel, heel erg veel zin in en weet nu al zeker dat het een weekend wordt om nooit te vergeten. Mijn vriendinnen kennen me echt als de beste én zijn geweldig met cadeautjes, dus dit wordt echt een grote giller. Maar nu, moet ik echt stoppen met hierover te schrijven, want ik word er zelf helemaal hyper en nieuwsgierig van.

Well, that’s it for now! Ik hoop dat jullie je weer helemaal up to date voelen en ik ga nu lekker met een gerust slapen. Als ik morgen wakker word, is het nog maar één nachtje slapen tot de verrassing onthuld wordt. Jippie! Ik wens jullie alvast allemaal een heel fijn, gezellig en relaxed weekend toe en hoor graag in de comments wat er in jullie levens momenteel speelt. Waar houd jij je mee bezig en hoe vul jij komend weekend? Naast het kijken van de Sale Haul video die jullie mogen verwachten natuurlijk. Have a lovely weekend, honeybuns!

Afbeeldingen via WeHeartIt en uit mijn eigen collectie.
 
Copyright © 2010 Pretty Brilliant | Disclaimer | Designed by Eunoia Studio