Must-see: Kony 2012

woensdag 7 maart 2012


Ik heb kippenvel, tranen in mijn ogen en ik ben diep geraakt. Diep geraakt door het feit dat mensen zo door en door slecht, maar ook zo door en door goed kunnen zijn. Diep geraakt door het idee dat er een crimineel vrij rondloopt op aarde, kinderen ’s nachts ontvoert, ze een wapen geeft en ze beveelt hun ouders, dierbaren en medemensen om het leven te brengen. Hoe kan het mogelijk zijn dat een man als Joseph Kony niet achter slot en grendel verdwijnt? Hoe kan het dat ik zijn naam nog nooit gehoord had, terwijl hij bovenaan de lijst met meest gezochte criminelen staat? En nog belangrijker: Hoe kan ik iets doen om een einde te maken aan het bloedbad dat hij al twintig jaar lang aanricht?

Photobucket
Ik denk dat bij jullie precies dezelfde vragen opkomen, als bij mij vanmorgen: ‘Wie is Kony?’ ‘Wat heeft hij gedaan?’ ‘En hoe is het mogelijk?’ Kony ontneemt al twintig jaar lang ouders van hun kinderen en kinderen van hun vrijheid en recht op leven. ’s Nachts ontvoert hij ze, hij geeft ze een wapen cadeau en draagt het bevel uit om te moorden. Waarom? ‘Om zijn eigen macht te behouden.’ Dit doet hij niet alleen, nee, hij is de aanvoerder van het Lord’s Resistence Army, een leger dat al twintig jaar lang onaangetast door Uganda woedt, moordt en schade aanricht.

Photobucket
Ik wil jullie allemaal vragen even te gaan zitten en je aandacht op niets anders te richten, dan op deze aangrijpende video. Ik garandeer je het gevoel van machteloosheid, ontzetting, onwetendheid en tranen van verdriet. Maar ook het gevoel van hoop, vrede en overtuiging. Niet langer heeft Kony namelijk de kans om zijn ‘macht te behouden’ op deze gruwelijke manier. Jason Russell, de man achter deze prachtige documentaire, zet zich al jaren lang in voor verandering, voor de vrijheid van de kindersoldaten en voor de arrestatie van Kony. Maar nu, nu is eindelijk het einde in zicht, mits hij kan rekenen op wereldwijde steun, zodat hij gehoord wordt door de Amerikaanse regering.

Photobucket
Ik denk dat er niemand, maar dan ook echt niemand is, die het gevoel heeft 'niets te moeten doen' na het zien deze video. Het is onze verantwoordelijk, onze plicht om ervoor te zorgen dat de wereld fijn is om op te leven voor ons allemaal. Om alles eraan te doen dat mensen kunnen leven in vrijheid, dat kinderen kunnen opgroeien zonder angst. Dit is lang niet alles wat ik wil zeggen en ook bij lange na niet alles wat ik over project Kony 2012 kwijt wil, maar wat voor mij belangrijker is, is dat jullie de video bekijken en daarna zelf de boodschap doorgeven. Pay it forward.


Teken. Koop. Geef. <3


Afbeeldingen via WeheartIt
 
Copyright © 2010 Pretty Brilliant | Disclaimer | Designed by Eunoia Studio