Movietime: Snowwhite and the Huntsman

zaterdag 23 juni 2012

Photobucket 
‘Een huid wit als sneeuw, lippen rood als bloed en haar zwart als ebbenhout’. Welk klein meisje is er nu niet opgegroeid met de schoonheid die hier in geur en kleur omschreven wordt? Sneeuwwitje wist met haar hoge stemmetje, prachtig gestifte lippen, haar schattige dierenvriendjes en Dopey – mijn held! –menig meisjeshart te veroveren. Ik was zelfs zo gek op het sprookje dat ik een Alladin/Sneeuwitjeskamer had, quite crazy but cute! En wie had ooit gedacht dat onze klassieke beauty na al die jaren teruggebracht zou worden op het witte doek? In een wel heel duister jasje, met veel minder rode lippen én een jager met een woest aantrekkelijk accent? Ik niet, maar natuurlijk gaf ik Snowwhite and the Huntsman de kans om me ook deze keer mijn hart te veroveren!

Photobucket 
Snowwhite and the Huntsman is namelijk niet het lieflijke sprookje, waarmee wij groot zijn geworden, dames. Deze versie van het sprookje is heel wat rauwer, zwarter en angstaanjagender. Niet langer worden we betoverd door zingende vogeltjes, babyhertjes, klussende dwergen en een taartenbakkend prinsesje. Nee, we zien Snowwhite (Kristin Stewart) op de vlucht voor haar boze stiefmoeder, Ravenna (Charlize Theron), die ‘lichtelijk geobsedeerd’ is door vlekkeloze schoonheid. Sneeuwwitje mag het daglicht niet meer zien, opdat Ravenna de eeuwige jeugd verkrijgt en de ‘Mirror on the wall’ haar dagelijks kan verblijden met het egostrelende nieuws: ‘You, my Queen, are the fairest of them all’. Natuurlijk gaat het vermoorden van Sneeuwwitje niet zonder slag of stoot, you wish Ravenna. Onze prinses blijkt over de nodige survivalskills te beschikken en vlucht naar het duistere woud, waar Ravenna’s krachten niet werken. Zoals een boze koningin zich betaamt, laat Ravenna niet over zich heen lopen en stuurt the Huntsman (Chris Hemsworth) op jacht…

Photobucket 
Natuurlijk konden ze geen Sneeuwwitjes-film maken zonder trouw te blijven aan het oorspronkelijke verhaal. Aan alle nostalgische details is er gedacht, van de spiegel tot de appel, van de dwergen – ik spotte Borbosa en Professor Moriarty - tot het prachtige bos. Oké, oké, allicht is de spiegel ietwat – hoe zal ik het zeggen? – vloeibaarder en de appel lag ook nu Sneeuwwitje bijzonder zwaar op de maag, maar je herkent er zonder twijfel het oorspronkelijke sprookje in terug. Het is alleen wat, tja, meer bad ass, heel wat meer bad ass. Er wordt ten strijde getrokken, gemoord, geschreeuwd of zeg maar gerust: gebruld. Vooral Charlize Theron wist me koude rillingen te bezorgen met haar ijzige gegil en minstens zo ijzige karakter, brr. Petje af hoor Charlize, ik doe het je niet na, maar jou wil ik zeker niet in het donker tegenkomen. You, creep.

Photobucket
Wat ik nooit had gedacht was dat een verfilming van Gebroeders Grimms ‘Sneeuwwitje’ in het straatje van Lord of the Rings en ook stiekem van Harry Potter zou passen, maar het onmogelijke werd mogelijk. Niet alleen de muziek geeft me de Frodo/Hogwarts-kriebels, ook het landschap lijkt verdacht veel op de omgeving waardoor Gandalf en zijn trouwe tweevoeters hun weg zochten. Maar hey, that’s not a bad thing. Sterker nog, dat maakt Snowwhite behoorlijk manproof en manápproved. Ik zeg het je: Binnenkort is het nog ‘bad ass’ om te zeggen ‘Ik heb gisteren Sneeuwwitje gezien met mijn vrienden’.


En Sneeuwwitje zien, dat moet je. Ik wil wel veel meer verklappen, but that ain’t gonna happen honey’s! Stift je lippen maar in je favoriete rode kleurtje, neem een bakje Ben & Jerry’s Oh My Apple Pie - snappen jullie mijn grapje? - bij de hand en bereid je voor op Snowwhite (and the Huntsman , jum). Als je diep in je hart nog houdt van het lieflijke Sneeuwwitje, samen met haar opgegroeid bent en wel tegen een stootje kunt, dan moet je deze film gewoon bekijken. Ga je niet om het Disney-prinsesje te bewonderen, geef de film dan zeker een kans voor het LOTR-gehalte, de adembenemende muziek, de hilarische dwergen, de special-effects, het gegil van Ravenna en oh, voor de jager. Mirror, mirror on the wall…
 
Copyright © 2010 Pretty Brilliant | Disclaimer | Designed by Eunoia Studio