Recept: Spritskoekjes

maandag 4 juni 2012

Photobucket 
Wat doe je als het weer niet meewerkt en je verlangt naar iets lekkers? Precies, dan maak je dat! Zaterdagmiddag stond het bakken van koekjes op mijn planning - again. Oldschool spritskoekjes it was. Boterachtige koekjes met een flinke lading poedersuiker, jum. Om mijn plan te realiseren had ik enkel de basics nodig, wat het recept lekker toegankelijk maakt – zowel voor de huismamma’s als voor de studenten onder jullie. Dus lieverds, zijn jullie bereid om in jullie voorraadkast te duiken en iets heerlijks te creëren? Lees dan snel verder voor het foolproof recept waarmee ik aan de slag ben gegaan!

Zoals een goed eenentwintigste-eeuwse bakker zich betaamt, maakte ik voor mijn recept gebruik van het almachtige internet – shame on me! Niet dat ik niet kan genieten van het doorbladeren van een oldschool kookboek, want geloof me, dat kan ik wel. Niet voor niets droom ik later van een kookboekenwand in mijn Frans aandoende keukentje. Ik kies simpelweg graag voor internetrecepten, omdat ik dan direct kan checken of mijn mede-bakkertjes tevreden zijn, of het heeft gesmaakt en of ze nog fijne variaties aandragen. Want dat, dat kan bij een kookboek niet. Hah! Mijn oprechte excuses, lieve Nigella, ik hou nog steeds van je!

Mais bon, tijd om de ingrediënten met je jullie te delen. Zoals gezegd, ik ga ervan uit dat deze basic ingrediënten in elk ‘koekjes-bakken-liefhebbend’ huishouden terug te vinden zijn. En zeg nou zelf? Niets zo fijn als een recept waarvoor je niet eerst door de supermarkt hoeft te racen. Hop, hop:
  • 250 gram gezeefde bloem
  • 200 gram zachte roomboter 
  • 130 gram gezeefde poedersuiker
  • 1 normaal ei
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 pakje vanillesuiker/buisje vanillearoma
  • 1 mespunt zout
  • Oven voorverwarmen op 180 Graden C
Zorg ervoor dat je boter lekker zacht en kneedbaar is, om er gemakkelijk mee te kunnen werken. Als deze dit punt bereikt heeft, kan hij in de mixer of in je mengkom. Roer deze nog zachter tot een smeuïge massa en let op dat hij zich niet geheel verklontert in je mixhaak – been there, done that. Als de boter naar wens is, voeg je de gezeefde poedersuiker, het zout, het ei en de vanillesuiker toe. Goed mixen/mengen – ik geef de voorkeur aan de mixer, omdat dit echt het meest sticky dough on earth is – totdat je een fluffy massa hebt gecreëerd. De volgende stap is het toevoegen van de gezeefde bloem en het bakpoeder. Ik heb dit gaandeweg gedaan. Laat de mixer op een rustige stand zijn werk doen en voeg beetje bij beetje de bloem & bakpoeder mix toe, zodat deze goed opgenomen kan worden. Et voilà, je deeg is klaar!

Nu het lastige klusje, want hey, het werken met spritskoekjesdeeg is alles behalve fun – tenzij je van geknoei houdt, just like me (:. Om de traditionele spritskoeken te maken, neem je een spuitzak met een gekarteld randje en spuit je rechte staven of rondjes met een opening in het midden op een beboterd of met bakpapier belegd bakblik. Heb je nu, net als ik, geen super deluxe spuitzak bij de hand? Neem dan voor elk koekje een bolletje deeg op theelepel grootte – zo kun je twee bakblikken vullen – en druk deze plat met de achterkant van je lepel. Vergeet niet de bolletjes te ‘bloemen’ tegen het geplak. Als je dat gedaan hebt, is het sauna-tijd voor je kindjes. De oven is als het goed is, inmiddels voorverwarmd op 180 graden C en je koekjes worden in 15 à 20 minuutjes tijd gaar en goudbruin gebakken. Prik naar het einde toe even in de middelste koekjes met een satéprikker, als test. Blijven er kruimeltjes aan je prikker hangen of is deze nog nat? Geef de koekjes dan nog een paar minuutjes. Is je satéprikker kruimelvrij en droog? Ovenhandschoentjes aan en haal ze er maar voorzichtig uit! Even laten afkoelen voor extra ‘bite’ en dan lekker smullen. Ik hou zelf van nog halfwarme koekjes, omdat deze zo lekker 'gewy' zijn, maar dat laat ik helemaal aan jullie over.

And there you have it, ouderwetse home-made lekkernijen in een handomdraai! In een half uurtje tijd creëer jij je eigen ‘spritskoekjesberg’. Heerlijk! Bon appetit! <3

Ik liet me voor mijn versie van de spritskoekjes inspireren door een basic recept van Mijn Receptenboek, geschreven door LucyVader. Ik heb hier en daar het recept verduidelijkt/verJoyce'd en ik gebruik gebruik iets meer poedersuiker, maar verder heb ik het origineel gehouden. Dank aan LucyVader!
 
Copyright © 2010 Pretty Brilliant | Disclaimer | Designed by Eunoia Studio