Recept: Homemade french fries – ofwel: frietjes!

maandag 10 september 2012

Photobucket 
Je kent die dagen wel: Geen zin om écht te koken – in de zin van: Aardappelen, groente, vlees – maar ook zeker niet de behoefte om een bekende fastfoodketen onveilig te maken. Dus wat te doen om toch die lekkere honger te bedwingen en je luie gemoedstoestand zijn zin te geven? Precies! Iets snels, lekkers en niet al te gezonds maken. Dat mag best op z’n tijd! Voor Sebas en mij was gisteren zo’n typische ‘geen-zin-om-uren-in-de-keuken-te-staan-dag’ die zomaar resulteerde in een leuk experimentje: Homemade french fries mét schilletje natuurlijk! Klaar voor dit easy peasy recipe? Let’s get cookin’ my sweet little cheflings!

Het mooie aan een easy peasy recipe is dat je er niet al te veel voor nodig hebt, hoera! Bij ons ontstond dit idee voornamelijk uit improvisatie, waardoor jullie nu alles op gevoel mogen doen! Wat je écht nodig hebt, zijn:
♥ Aardappels. De expert zou je vast kunnen vertellen welk soort aardappel, maar hey any sort will do.
♥ Zeezout. ‘Omdat frietjes zonder zout heiligschennis zijn.’
♥ Kommetje water;
♥ Olijfolie;
♥ Scherp mes;
♥ Keukenpapier;
♥ Een oven;

Wat je doet, is het volgende: Neem de aardappels en geef deze ‘a good wash’ onder de kraan. Als je ze met de schil en al op gaat eten – ik hóú ervan! – wrijf ze dan gerust even schoon met een ‘champignonborsteltje’. Als je de schil jou niet aanspreekt, haal je je aardappelschilmesje even over de patatjes heen om ze te strippen. Eenmaal gewassen/gestript snij je de aardappel een keer horizontaal in de lange weg door, zodat je twee helften overhoudt. Die twee helften leg je met de platte kant naar beneden om er lange repen van te snijden… Et voilà frietjes! Als je een bergje frietjes hebt gecreëerd, geef je ze een lichte zout coating om ze vervolgens in het kommetje met water te leggen. Eenmaal een beetje ‘geweekt’, mag je je aardappels weer redden van de verdrinkingsdood en droog je ze als net gewassen baby’s op een laagje keukenrol. Hup, op de bakplaat met ze, goed laagje (extra virgin) olijfolie eroverheen en de oven in! Hoe lang je aardappeltjes nodig hebben om in frietjes te veranderen is een beetje afhankelijk van je oven, de vastheid van je aardappel en de grootte en dikte van je frietjes. Met andere woorden: Houd je french fries even met liefde in de gaten. Ik ga er vanuit dat je in een hete lucht oven op 180 ºC binnen een half uurtje al frietjes op tafel kunt toveren, maar dat durf ik niet te beloven.

Wat ik wel durf te beloven, is dat dit een heel wat gezonder, lekkerder én goedkoper alternatief is voor de gebruikelijke ‘vette hap’. Je hebt er heerlijk weinig voor nodig – hoi lieve studenten, this one’s for you – waardoor een bezoekje aan de supermarkt je al bespaard blijft. Ik hoop dat jullie dit ultra simpele recept een beetje op prijs stellen en het wellicht leuk zouden vinden als ik jullie hier vaker mee verras. Wel druk ik jullie nogmaals op het hart: Dit is echt puur improvisatie. Misschien klopt mijn volgorde van zouten en weken wel totaal niet, maar het smaakt en dat telt. Al hoor ik het heel graag als jullie nog handige tips hebben en homemade frietjes experts zijn! Happy cooking! <3

Oh! Wil jij nooit meer zo’n ‘avontuurtjes/experimentjes’ van mij missen? Volg me dan vooral op Instagram, mijn gebruikersnaam is JoyceNafzger, dat zou geweldig lief en gezellig zijn!
 
Copyright © 2010 Pretty Brilliant | Disclaimer | Designed by Eunoia Studio