♥ Citytrip Budapest: Dag 1 ♥

donderdag 14 februari 2013

 photo BudapestDag1_zps8402d47d.png 
Budapest, wat ben jij mooi! Met trots en volledig terecht draag je de titel ‘de parel/Parijs van het Oosten’! Na een paar uurtjes sightseeing was het ons al helemaal duidelijk: Budapest is prachtig en voordat je het weet wordt je stapelverliefd op deze stad. Er zijn enorm prachtige gebouwen, stomende baden, er ligt een dik romantisch pak sneeuw en er zijn zoveel lichtjes, meisjes, zoveel lampjes. Echt, wauw. Wie houdt van cheesy liefdesverklaring aan een stad – een stad, nota bene! – en reisverslagen met een grote begerige glimlach leest, die is hier aan het juiste adres! Welcome on board girls. I’m planning on telling you more about the Illuminated City: Budapest! [Zeg: Boedapeschjt]

Al een tijdje – ik lieg: we boekten dit vreselijk lastminute hahaha - stond het met koeienletters en een groot hart in mijn agenda geschreven: Budapest! Een citytrip naar Budapest wel te verstaan. Drie daagjes het bezopen circus dat men carnaval noemt ontvluchten en ons laten verrassen door Hongarije. ‘Hongarije?’, zul je misschien denken. Yes, Hongarije! Op de gok welteverstaan, maar dat is toch de charme van citytrippen? Dat je je aardig verdwaald voelt, je geen woord verstaat en je niet precies weet wat je voorgeschoteld wordt. ‘Is het varken of toch paard? Erm, laat maar gewoon staan…’ Heerlijk toch?

 photo Budapestvlucht_zps177c0f4d.png 
Bon. Gisteren was het dan eindelijk zover. We stapten ’s ochtends vroeg in de trein naar Eindhoven om enkele uurtjes later door RyanAir – it was a first! – naar Budapest gevlogen te worden. De details van de vlucht zal ik jullie besparen, want zoals verwacht waren Sebas horrorverhalen uit de duim gezogen. We stortten niet neer en ook de Tell Sell taferelen bleven uit. Oké oké, RyanAir hanteerde de temperaturen a la ‘bejaardentehuis’, maar ook dat valt te overzien. Dankzij deze geweldige vliegmaatschappij stonden we namelijk twee uurtjes later al op de luchthaven van Budapest. Oh hai Hungary. Een paar momentjes van verwarring – ‘Sebas, ik kan hier niets lezennnn en we moeten toch pinnen!’ - een bus en een metroreis verder waren we er dan toch eindelijk: Budapest city! Op een groot, druk kruispunt wel te verstaan. ‘En nu Sebas? Wat nu? Ik snap het niet!’ – drama queen effect: on! Gelukkig had ik een man aan mijn zijde (hoi schat!) die wel weet hoe je een kaart vast moet houden, moet opvouwen en niet onbelangrijk moet lezen, waardoor we een wandelingetje later ons hotel binnen stormden.

 photo Budapesthotel_zps2e7a059d.png 
Niet zomaar een hotel natuurlijk, aangezien ons stiekeme citytrip-motto is: ‘Veel zien, maar minstens zoveel genieten!’ - Luxepoes speaking. - En natuurlijk is de genietfactor grotendeels afhankelijk van de ‘verblijfplaats’. Het Estilo Fashion Hotel is dan ook de komende dagen onze niet onaangename, zeg maar gerust: prachtige, slaapplek. Een jong, hip en modern hotel dat van alle city-trip gemakken is voorzien. Een gezellige, strak ingerichte lobby, een fijn ontbijtje, mooie kamers en gratis Wi-Fi, whoehoe. Oh, en niet te vergeten: Het ligt in het centrum van Budapest. Nice! Dankbaar lieten we onze zwaar beladen handbagage dan ook vallen om ons snel op te frissen, zodat we zo snel mogelijk meer van de stad konden zien. Een korte ‘hoe-ligt-dit-bed-test’ verder lieten we de deur achter ons dichtvallen. Let’s discover this city!

 photo 3d334e5a756011e2a91a22000a9e089b_7_zps99558b55.jpg
En ontdekken, dat deden we! Aanvankelijk nog ietwat onwennig - wat wil je met die vreemde en onleesbare straatnaamborden? - maar later behendig aan de hand van twintig verschillende free city guides, waar de Hongaren je graag mee beladen. Door willekeurig kriskras straatjes in te slaan, kwamen we verbazingwekkend genoeg uiteindelijk op een groot winkelplein uit. Mijn eerste gedachte? ‘Een H&M! Het ultieme teken van leven! Hooray!’ Gek genoeg, hield ik mijn zieke, shopverslaafde ziel in bedwang voor sightseeing. Met succes! Voordat we het wisten, hadden we kleine stukjes Budapest gezien en brak de avond alweer aan, waarbij ons gebruikelijke dilemma haar intrede deed. Where to eat? Ik ben vreselijk kieskeurig, zowel als mens als als eter en dat maakt mij geen plezierig gezelschap in restaurantkeuze. Uit wanhoop ploften we neer bij een moderne Italiaan waar ik akelige vieze lasagne voorgeschoteld kreeg. Ieks, don’t get me started. Is dat even pech hebben hahaha. Niks om over in te zitten in ieder geval, zolang mijn maag maar gevuld was. Er stond namelijk nog iets errrrg leuks op het programma, waardoor ik die lasagne zo zou vergeten…

 photo BudapestDag1_zps8402d47d.png 
Namelijk: Een Sightseeing Tour by Night, waarin je door een bus twee uur lang langs de allermooiste plekken van Budapest gechauffeurd wordt! Een gids kletste er gezellig op los over de geschiedenis van Hongarije, de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en later hun onafhankelijkheid, de godsdiensten, de grootste winkelcentra, de beste plekken om te dineren, filmopnames van Evita met een veeleisende Madonna en ga zo maar door. Deze man was duidelijk verliefd op ‘zijn stad’ en deelde zijn enthousiasme maar al te graag. Al waren de mooie gebouwen en alle lichtjes toch echt de factoren die voor de oeh’s en ah’s zorgden. Zo zagen we de Opera, de Nationale Bibliotheek, universitaire faculteiten, het Heldenplein, de Zoo, de St. Stephens Basilica en als klap op de vuurpijl het Citadel, het Vissersbastion en het Parlementsgebouw. Deze laatste drie, let me tell you, simpelweg magisch. Echt pure magie. Vanuit de berg van het Citadel en het Vissersbastion had je uitzicht over de hele stad, die prachtig verlicht was en bedolven was onder het laagje poedersuiker. I loved it! De magie van de Disneyland parade gevangen in een stad. Oprecht prachtig!


 photo 13004_2829816162060_688931502_n_zpsae3f05b8.jpg
Nog nagenietend van alle pracht in praal (en ik stiekem van mijn heerlijke White Moccacino met veel slagroom van de California Coffee Company, nomsies) sloten we iets na middernacht onze ogen. Dromend van een duur diner in het Citadel, een romantische picknick bij het Vissersbastion en een dagje de enigen zijn in dat enorme en prachtige Parlement.  Ik kan maar een ding zeggen na onze eerste geslaagde in pareltje: Oh Sissi, jij had smaak! Budapest is een pareltje and you knew it all along! 
 
Copyright © 2010 Pretty Brilliant | Disclaimer | Designed by Eunoia Studio