♥ Citytrip Budapest: Dag 2 & 3 ♥

maandag 25 februari 2013

 photo 858875_433568783388163_1305189214_o_zpsd9b89684.jpg 
Ein-de-lijk, het vervolg op mijn reisverslag van Budapest! Door heel veel rompslomp – de start van mijn specialisatie ‘Mediacultuur’, mijn zieke mamma die getroffen is door een longontsteking en een huishouden dat daardoor stil ligt and so on – lukte het me niet eerder hier goed voor te gaan zitten en dat terwijl ik Budapest graag eer aan wilde doen. Deze stad verdient liefde! Waarom oh waarom, hebben al zoveel mensen me gevraagd “waarom ik in godsnaam naar Budapest ging”? Budapest is prachtig en hoe langer ik er verbleef, hoe meer ik van de stad ging houden. Geloof me, OPI hits the nail on the head met haar nieuwe collectie: Het Oostblok rocks! Let’s all love Budapest!


 photo 4e1fbdda75b911e2b9da22000a1faf53_7_zps5fd95b49.jpg photo f456aac475b911e292fc22000a1f9806_7_zps5c0d4e03.jpg 
Onze tweede dag begon (uiteraard) – dat ben je jezelf stiekem verplicht bij een citytrip toch? – vroeg na een veel te korte nacht. Ik voelde me nog ‘jetlagged’ van twee uurtjes vliegen hahaha, maar wist mezelf er toch toe te zetten een warme douche te nemen , mijn make-up vliegensvlug aan te brengen en in mijn ski-legging – yes, deze modebarbie zette al haar principes aan de kant om geen kou te lijden - te springen. Natuurlijk ging ik niet in enkel ski-legging over straat, oh no! Mijn geliefde jeans blouse it was, fake leather skinnies, mijn zwarte zipper laarzen en mijn pompommuts erbij and I was ready to go. Of nou, bijna dan. Eerst een ontbijtje natuurlijk! Dat was gelukkig all in bij onze boeking, wat betekende dat we maar drie keer hoefden te vallen voordat we aan de ontbijttafel zaten. Een glaasje verse jus d’orange, wat mini-chocobroodjes en een kom muesli met yoghurt later zat ik voller dan ooit – ik? ontbijten? brr, no thank you! – en was het tijd om me te verstoppen in mijn sjaal, muts en jas. Goodmorning Budapest!

 photo 0f2783fa75d811e285b022000a9f15de_7_zps717502e6.jpg
 photo 7843bf6075de11e292c422000a1fbe6b_7_zpsa2ba4303.jpg 
Waar te starten met zoveel moois dat ik ‘nog eens’ wilde zien? Na de City Tour by Night hadden we gelukkig een goed idee gekregen van de opbouw van de stad en de ligging van de bezienswaardigheden, waardoor we makkelijk op onze ultra-toeristische kaart aan konden kruisen wat we nog wilden zien en een praktische route konden plannen. Ik zeg nu wel ‘we’, maar jullie begrijpen dat dit alfa-vrouwtje een navigeervermogen van een grasspriet heeft, dus de props gaan naar Sebas die ons veilig en snel door de stad loodste. Ons beginpunt was de grote markthal van Budapest, die op een paar stappen lopen van ons hotel lag. Ik was heel benieuwd naar de marktwaar die ze aan zouden bieden, omdat dit de plek was waar de lokale bevolking haar eten insloeg. Ik zag veel kaas, salami, tientallen soorten strüdl’s – damn waarom had ik net ontbeten? - groente, fruit en ugh, orgaanvlees. Of nou, ik spotte het en liep er met een boog omheen. Not my ‘piece of meat’. Sebas maakte, zoals gebruikelijk, misbruik van de situatie en besluit de harten, hoofden en ingewanden even uitgebreid te bestuderen, gewapend met zijn Iphone 5. (Leuk, als je ’s avonds even je toeristische foto’s terugkijkt en koeienoren tegenkomt. Heel. Leuk. Ahum, not.) De lokale bevolking luncht overigens ook in de markthal, dus op de bovenverdieping vind je de food stents terug, waar je voor een paar eurootjes hartige pannekoeken, crêpes, gulash, hot dogs en noem maar op kunt kopen (tip voor de budget-travellers!). Zeker de moeite waard om even te bekijken en doorheen te wandelen, de markthal, zo ben je echt 'onder' de lokale bevolking!
 photo BrugBudapest_zpsf4ea74fa.png
 photo e5fd7c4075dd11e28a7322000a1fa414_7_zps97b36ece.jpg photo c440d7a475de11e2984f22000a1fb895_7_zps0cf28684.jpg 
En toen? Meer sight-seeing of course! By foot besloten we alle bezienswaardigheden verspreid over de dag te bekijken. Natuurlijk moesten we even alle grootse bruggen bekijken en genieten van het uitzicht dat je dan hebt over beide delen van Budapest, Buda & Pest, gescheiden door de Donau. Na nog enkele willekeurige straten gezien hebben én een arrestatie waarbij de ‘crimineel’ aan een lijntje werd gelegd als een hond – mouth dropped – was ik wel toe aan… Shoppings! Ik had me de eerste dag zo braaf ingehouden, dat ik nu even mijn ‘momentje’ verdiende. We doken enkele schoenenwinkels in, bekeken kort de H&M – hetzelfde aanbod, dezelfde prijzen, nouwie! – en gingen toen door naar het centrale plein waar ook Gerbeaux (het bekende koffiehuis van Budapest) ligt, waar ik de New Yorker, Pull & Bear, Stradivarius en Berschka onveilig maakte. Bij New Yorker shopte ik Sebas Valentijnscadeaus, een comfy geruite pyjamabroek (hit!) en een grijze trui met fluo oranje strepen, bij Pull & Bear een zuurstokroze broek – ik kon het écht niet laten! en bij Six een peachy-roze sjaal met (how surprising!) strikjes. And that was it for my shoppings. Budapest is niet echt een shopping-stad bij uitstek, als je het mij vraagt. Yes, ze hebben enkele fijne winkels, maar nothing too special, tenzij je kruiwagens geld bij je hebt en de PC Hooft van Budapest wil leegkopen. In de schoenenwinkels verkopen ze dezelfde merken als in Nederland en verder hebben ze ook ‘gewoon’ een Zara, H&M, Berschka, Pull&Bear, Stradivarius en Mango, die dezelfde prijzen hanteren. Voor sommigen van jullie misschien een bummer, maar ergens had ik ook niet meer nodig. Ik bedoel: Niet elke citytrip moet voor 70% bestaan uit shoppen, shoppen en erm nog meer shoppen. Juist, omdat er geen explosie aan must-see winkels is, neig je al snel naar meer sight-seeing en dat is een bijzonder goede therapie voor us, shop-aholics.

 photo 9577895675dc11e2902122000a9e5160_71_zpsf393e1d1.jpg 
Na al dat gewandel en geshop begonnen onze magen te rommelen en onze voeten te tintelen, time for a break! Op onze eerste dag in Budapest had ik heel stiekem al de nodige Starbucks én McCafé’s gespot en ik was niet van plan die cravings te onderdrukken. Na ons een paar uurtjes ‘winkel-in-winkel-uit’ verdiende Sebas een Chicken Burger en ik opperde dat ik een Caramel Frappucino met slagroom nódig had  – tip: De McCafé frappucino’s zijn minstens zo lekker als de Starbucks edities én de helft goedkoper, ching ching ching! Zo gezegd, zo gedaan. Of nou ja, ik liet het niet bij een chicken burger en een frappucino, maar voegde stiekem een huuuuge brownie toe aan mijn bestelling. Nom nom nom nom. Onze korte break werd dan ook iets langer dan gepland, omdat deze dame besloot Instagram eventjes vol te spammen en we worstelden met de omvang en de overload aan frosting van onze brownie mhihi.

 photo eec4586075f811e2bd3c22000a1faf7b_7_zps18193e3b.jpg
Opgeladen/volgepropt en wel zetten we onze tocht voort met als doel stiekem al wat menu-kaarten te verkennen voor ons avondeten én nog de laatste bezienswaardigheden te bekijken. Zo bekeken we een aantal prachtige kleine kerkjes (met een ROZE interieur, how cute!), de indrukwekkende opera met hóóg Sissi-gehalte en de prachtige St. Stephen’s Basilica. Deze laatste genoemde basiliek is echt prachtig en met mooi, helder weer is het zeker een aanrader om deze te ‘beklimmen’ voor een panorama-uitzicht over de stad. Wij skipten dit, omdat het nogal grijs en ‘wit’ was – all in one? yes, all in one! Na deze 'DIY' sightseeing tour was het ‘opfris-tijd’, wat betekende dat we terug liepen naar ons hotel, even douchten, ik mijn social media bijwerkte en alle What’sapps beantwoorde en Sebas van de gelegenheid gebruik maakte om… even te slapen haha.

 photo 63c9ce06762111e291b222000a1f98fa_7_zps82bcbd1e.jpg
Na Sebas ‘avonddutje’ – he’s getting old, I’m telling you – en mijn bloggersmomentje begonnen onze magen weer te rommelen. “Hoe is het mogelijk, na die brownie waarmee je heel Zuid-Limburg kon voeden?”, zul je misschien denken. Nou, we’re just damn hungry human beings. Dichtbij ons hotel vonden we een gezellig pleintje met twee goede kanshebbers voor ons ‘diner’ (bestaande uit welgeteld: één gang hahaha). Hoe dit plein precies heet, weet ik me niet meer te herinneren. Het is in ieder geval makkelijk terug te vinden door de enorme rechtenfaculteit die er ligt. We kozen uiteindelijk voor een redelijk bijzondere plek om te eten. Een  old-school bistro geheel in retro 60’s stijl. Retro stoelen, overal oude poppen, barbie’s, tv’s, platenspelers. Alles wat ook maar een béétje retro was, dat hadden ze! Voor het toetje had ik de nodige research gedaan, want dit toetjesmonster geniet daar véél meer van dan van een hartige maaltijd. Op TripAdvisor las ik over een geweldig ijssalon, dat ijsjes maakte in de vorm van roosjes! Hoe schattig is dat? Gelarto Rosa ligt in de buurt van de St. Stephen’s Basiliek en is echt een ‘ding’ is Budapest. Daar hadden we dan ook wel eventjes een avondwandeling voor over! Drie kwartier later stonden we voor het ijssalon. Een gesloten ijssalon wel te verstaan. ‘Under Construction’. Oh no, bummer! Echt zonde, want dit is nu echt zo’n adresje waar ik jullie graag meer over verteld had. Daarom kon ik het ook niet laten de naam van het ijssalon met jullie te delen. Mocht je in de zomer een bezoek brengen aan Budapest, eet dan een ijsje bij Gelarto Rosa en vertel mij hoe het was (of eet er stiekem een voor mij mee)! Reden te meer om terug te gaan naar Budapest!

 photo 17260cd2795e11e2b16122000a1f9e61_7_zps88d9d223.jpg
Jullie horen het al: Ik. Wil. Terug! Budapest is echt nog veel mooier dan ik had durven dromen en ik snap nog steeds echt niet waarom deze stad niet genoemd wordt in het lijstje van ‘perfecte citytrip-steden’. Budapest barst van de cultuur, van de indrukwekkende, prachtig onderhouden gebouwen, je kunt er voor niet al te veel geld eten en de hotels vallen stuk voor stuk onder de categorie ‘luxe & design’, terwijl ze heerlijk betaalbaar zijn. Oh, en ik mag dan wel gezegd hebben dat het geen 'shopstad bij uitstek' is, de winkels zijn wel tot 20:00 uur geopend en in sommige shopping malls zelfs tot 23:00 uur, that's a plus!

 photo 29392aa4768311e2a63622000a9e28ec_7_zps5c4d42d8.jpg 
Toen we de volgende ochtend terugvlogen, deden we dat dan ook met pijn ons hart. Niet enkel omdat het akelig vroeg was – de wekker ging om zes uur – maar ook omdat we echt tijd te kort kwamen. Als ik ooit weer de kans krijg, nadat ik London, Madrid, New York, Venetië, Stockholm en vul het lijstje maar aan, bezocht heb, dan ga ik zeker graag terug naar Budapest. Dit keer dan in de zomer, I can't wait!


Budapest, you rock, thanks for having us!
 
Copyright © 2010 Pretty Brilliant | Disclaimer | Designed by Eunoia Studio