Recept: Carrot Cake

zaterdag 10 augustus 2013

 photo 81661ca2012311e38efa22000a1fbd9c_7_zpsa8199ff7.jpg
Iedereen die Pretty Brilliant al langer volgt, weet het: Ik HOU van carrot cake! Mijn missie is dan ook ie-de-reen ervan te overtuigen dat dit een stukje hemel op aarde is en je het op z'n minst één keer in je leven geprobeerd moet hebben – home made uiteraard. Carrot Cake is namelijk geen griezelige groentetaart, maar juist een luchtige zoetige cake die te vergelijken is met notentaart. Nom! En hey, niet alleen is deze fluffy cake heerlijk om te eten, ook laat hij je hele huis beter ruiken dan welke christmas-scented candle dan ook! Mijn recept is al jaren te vinden op Pretty Brilliant, maar ik kan het niet laten… Vandaag moet ik mijn carrot cake simpelweg nog eens in the spotlight zetten!

Gisteren was het namelijk weer zover: We (Sebas & yours truly that is) móésten gewoon weer eens lekker de keuken in duiken en deze geweldige zoetigheid creëren. En geloof mij, de geur van kerstmis die er bij het bakproces vrij komt is het laatste wat mij tegenhoudt. Als Honey Boo Boo Child "Christmas in July" kan vieren, vier ik het in augustus! Als iemand je nu een vijf gangen kerstdiner aan zou bieden dan zou je daar toch zeker ook geen nee tegen zeggen? ;) Voor heerlijk eten is altijd een excuus!

 photo image1_zpsd2640bf5.jpeg
De vraag die ik het meest krijg over ‘worteltaart’ is toch wel: “Hoe smaakt dat nu eigenlijk? Hartig? Echt naar wortel?” En het antwoord is: “LEKKER SMAAKT DAT!!” Carrot cake smaakt alles behalve hartig – hallo overvloed aan basterdsuiker – en door al het andere lekkers dat je toevoegt, valt de wortelsmaak ook ver weg. Of nu, ik zeg het verkeerd. Je proeft wel wortel, maar zoete wortel. Vergelijk het met pompoen; hartig in een soep of risotto, zoet in een taart en op allebei de manieren gewoon ontzettend lekker! Het beste vergelijkingsmiddel voor een worteltaart is een fluffy notencake of kokoscake, wat niet gek is omdat je er kokos of gemalen hazelnoten aan toevoegt (als je mijn recept volgt heet dat)! Een licht zoete cake die vooral heel luchtig is met een heerlijke structuur! I love it!

 photo b5477056010111e3b3af22000a1fb856_71_zpse4e83c2d.jpg 
Heb ik je nu ervan overtuigd dat je wortelcake nodig hebt in je leven? – Don’t you dare to say I haven’t. Ik heb zojuist mijn hart en ziel in een betoog over de yummyness van carrot cake gelegd. – Dan heb ik natuurlijk goed nieuws voor je: Hij is ook nog eens super easy peasy zelf te maken. En als ik zeg dat iets makkelijk is, dan kan zelfs een aapje het echt waar. Nog een keer op een rijtje wat je nodig hebt:

Ingrediënten:
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 350 gram basterdsuiker
- 350 milliliter zonnebloemolie
- 300 gram geraspte bospenen
- 6 losgeklopte eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 100 gram geraspte hazelnoot/amandelen of geraspt kokosnoot

What to do?
- Meng de zonnebloemolie, de eieren en de basterdsuiker in een grote beslagkom.
- Neem het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder, de kaneel, de geraspte nootjes/kokos en meng deze in een aparte kom even kort door.
- Leg een zeef over de grote beslagkom met de natte bestandsdelen en zeef het ‘kruidenmengsel’.
- Mix het droge en het natte mengsel goed door totdat je een glad, lobbig mengsel hebt.
- Voeg de geraspte bospenen toe en spatel het mengsel nogmaals goed door.
- Giet het gehele mengsel in een grote springvorm.
- Plaats de springvorm in een voorverwarmde oven (185 Graden Celsius – hete lucht).
- Wacht 45 minuutjes en prik even met een satéprikker in de taart. Komt de prikker ‘vochtig’ uit de taart? Geef hem dan nog ietwat tijd! Is de prikker schoon? Dan is je hemelse baksel klaar!

Serveersuggestie:
Als je een sweet tooth bent, just like me, kun je de carrot cake eventueel ‘decoreren’ met heerlijke homemade glazuur! Mix hiervoor poedersuiker met sinaasappelsap. Hoe je dit doet? Neem een beetje poedersuiker (+- 275 gram) in een kommetje en voeg hier beetje bij beetje vers sap aan toe (+- 4 eetlepels). Mix beide ingrediënten door met een garde totdat je een dikke, stevige en witte massa hebt en je glazuur is klaar! Extra leuk met een druppeltje kleurstof! 

 photo 4ae1b416012311e3901122000a9f1939_7_zpsa3627478.jpg
Hey lieve zoetkauw, je hebt toch vast inmiddels je boodschappenlijstje tevoorschijn getoverd? Carrot cake time! Zet je maar over die angst voor taart met wortels heen, want echt: Ik heb nog nooit iemand ontmoet die worteltaart niet lekker vond! It’s heavenly! Zeker volgens ons recept natuurlijk, kuch! ;D

Happy baking loves! Carrot cake... Durf jij het aan of ben je al fan?

Voor de oplettende lezer: Ons carrot cake recept is al jaren in de omloop op Pretty Brilliant en behoort zelfs tot een van de meest gelezen artikelen, whoop whoop! Je vindt het hierrrr. Ik vond het simpelweg tijd voor een fijne update met mooiere foto's! En dit is het eindresultaat! <3
 
Copyright © 2010 Pretty Brilliant | Disclaimer | Designed by Eunoia Studio