Een huis verkopen, hoe werkt dat precies?

Verkopen huis

Het verkopen van een huis is geen eenvoudige zaak. Er is van alles te regelen en er zijn veel bepalingen waar je rekening mee moet houden. Een plan opstellen van alle werkzaamheden is dan ook een goed idee. Hieronder lees je een overzicht van de belangrijkste zaken die bij de verkoop van een woning te regelen zijn.

De voorbereiding van de verkoop

  • Voor de waardebepaling van de woning heb je verschillende mogelijkheden. Op Funda kun je kijken wat het woningaanbod in je omgeving is en wat de prijzen van vergelijkbare huizen zijn. Bij het kadaster kun je opvragen voor hoeveel geld soortgelijke panden verkocht zijn. Een officiële taxatie laten uitvoeren kan een verstandige keuze zijn.
  • Voor de meeste woningen is het energielabel een belangrijk onderdeel bij de verkoop. Op zoekuwenergielabel.nl kun je een schatting vinden gebaseerd op het type huis, bouwjaar en grootte. Alle informatie over het aanvragen van een label kun je op energielabelvoorwoningwen.nl vinden.
  • De financiële kant van de verkoop en de fiscale gevolgen daarvan wekken de nodige vragen op. Wil je een nieuw huis te kopen, hoe zit het dan met de hypotheek? Wat zijn de fiscale regels als je huidige woning is afbetaald? Een goede hypotheekadviseur of bank kan je hierover adviseren en veel informatie vertrekken.
  • Verkoop je een appartement dan heb je met enkele zaken rekening te houden. Een lidmaatschap bij een actieve vereniging van eigenaren is tegenwoordig een vereiste. Een eventuele splitsingsakte moet overlegd kunnen worden. Ook een aanwezig huishoudelijk reglement komt ter sprake.
  • Ben je alleenstaand of verkoop je de woning samen met je partner? Blijf jij of je partner in het huis wonen? Een scheiding is nooit prettig, maar dan valt extra veel te regelen. Is er sprake van te betalen alimentatie, hoe zit het met het pensioen en hoe beïnvloedt dit de afwikkeling van de verkoop. Het is zinnig om hierover van tevoren afspraken te maken.

De bezichtiging en onderhandelen over de koopsom

Er is interesse en ze willen graag de woning bezichtigen. Hoe kun je dit het beste regelen? Verzorg je zelf een open dag of vraag je iemand om dit te doen. Hoe presenteer je het huis het beste om een goede deal te sluiten? Als je een bod ontvangt hoeveel ben je bereidt met de prijs te zakken en wat is de beste aanpak om te onderhandelen?

Een koopcontract opstellen en de overdracht regelen

Je hebt een koper gevonden en er moet een koopcontract opgesteld worden. Bij Vereniging Eigen Huis kun je modelcontracten downloaden. Overweeg welke ontbindende voorwaarden er in de overeenkomst komen te staan en hoelang een eventuele bedenktijd zal zijn. De uiteindelijke overdracht zal bij een notaris plaatsvinden. Deze stelt de koopakte op, bewaakt de financiële kant van de verkoop en op zijn kantoor ontvangt de nieuwe eigenaar de sleutels.

Met of zonder makelaar verkopen

Het is mogelijk om de verkoop van je huis in eigen hand te nemen. Er is veel te regelen en je moet met ontelbare onderwerpen rekening houden. Een makelaarskantoor kan dit van je overnemen en voor je regelen. Met een makelaar kun je exacte afspraken maken. Je spreekt af welke werkzaamheden hij uitvoert en welke je liever in eigen hand houdt. Samen stel je een contract op zodat duidelijk is wat er van hem verwacht wordt. Een informatief gesprek met een makelaar kan je behoeden voor onverwachte verrassingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *