Besparen tijdens je studententijd

donderdag 14 augustus 2014


Het is geen geheim: Als student heb je nogal wat onkosten. Je moet je kamer betalen, je zegt niet nee tegen een gezellig avondje uit of een goed gevulde garderobe en geld overhouden voor voedzaam eten zou ook erg fijn zijn, want je eigen gezondheid staat natuurlijk voorop! Vandaag geef ik jullie dan ook, van student tot student, graag een paar tips voor de 'living on a budget-lifestyle'!

Studeren neemt - als je het goed wil doen ;) - nogal wat tijd in beslag, waardoor ernaast werken nog wel eens lastig zijn. Besparen waar mogelijk is dan ook aan de orde van dag voor de student die wel van een shopsessie en een feestje houdt. Als ervaringsdeskundige (student, that is) geef ik jullie graag enkele tips om 'spaarzaam' te leven tijdens je studententijd. Let's go:

1. Boodschappen on a budget 


Budgetproof boodschappen doen, dat kan gewoon! Probeer eens de basisproducten (denk aan; groente, fruit, pasta, vlees, kaas etc.) in te slaan op de markt of bij de iets betaalbaardere supermarkten zoals Lidl en Aldi en koop A-merk producten slim in. Houd hiervoor reclamefolders in de gaten en maak gebruik van besparingssystemen (zoals de AH bonuskaart en koopzegels) om net iets meer geld over te houden aan het einde van de maand en toch lekker te kunnen eten.

2. Kortingscodes & vouchers 


We mogen dan wel niet in het walhalla voor de Coupon Queens (a.k.a. The USA) leven, maar ook in Nederland ontdekken we langzaam maar zeker de magische wereld van de kortingscodes, bonnen en vouchers. De volle mep betalen voor een massage, drie-gangen-menu of een high tea is verleden tijd en ook het betalen van vervelende verzendkosten is vaak op te lossen door even te googlen naar een kortingscode of een voucher. Zeker doen dus!3. (Sale) Shop 'till you drop


Shoppen hoeft echt niet altijd veel geld te kosten. Daar is de combinatie van mijn overvolle kledingkast en mijn nog steeds gevulde portemonnee het levende bewijs van. Mijn geheim? Héél. Véél. Sale. Shoppen. Koop alleen de kledingstukken die je het hardst nodig hebt in het hoogseizoen (basics zoals jeans, een jas en simpele tops & t-shirts), maar wees verder geduldig en onderdruk die shopwoede. Want geloof me, dat ene overprized jurkje komt echt nog weer in de sale-rekken terecht en als dat ene H&M/Zara/F21/Mango filiaal 'm niet heeft, dan kijk je even bij een ander óf in de webshop natuurlijk. En hoe fijn is het om een prachtig item met meer dan 40% korting te scoren? I love it!

4. (Dubbel) Check je verzekeringen


Maar er is meer... Onlangs kwam ik er namelijk achter dat er nog een manier is om veel geld te besparen. Even tussen ons tweetjes: Wanneer heb je je verzekeringen voor het laatst eens goed onder de loep genomen? Voor het laatst kritisch gekeken of je niet te veel betaalt voor voor bepaalde onderdelen in de door jou afgesloten verzekering? Voor mij weer te lang geleden blijkbaar. Zo kwam ik erachter dat onze inboedelverzekering met een paar euro omlaag kon, bespaarde ik binnen no time een paar tientjes per jaar op mijn WA-verzekering en ook mijn zorgverzekering viel opeens veel lager uit. Door ervoor te zorgen dat enkel de onderdelen waar je ook daadwerkelijk gebruik van maakt in je verzekeringspakket zitten, gaat de prijs drastisch omlaag.

Besparen lijkt als student vaak een onmogelijke opgave, maar met behulp van dit artikel kun je hopelijk toch op een creatieve manier hier en daar nog wat besparen. Met deze tips studeer je zorgeloos (op tentamenweken en scripties na, I feel you!) en houd je geld over voor gezellige avondjes uit, winkelobsessies en die ene luxe strandvakantie die al jaren op je verlanglijstje staat. Kaching!

Wat is jouw gouden besparingstip?


Dit artikel is geschreven in samenwerking met L. Canter
 
Copyright © 2010 Pretty Brilliant | Disclaimer | Designed by Eunoia Studio