Recept: Matt Prestons peer-amandeltaart

donderdag 1 oktober 2015


Als ik de rest van mijn leven nog maar één televisieprogramma zou mogen kijken, dan zou ik (zonder enige twijfel!) kiezen voor Masterchef Australia. Waarom? Omdat hun deelnemers écht kunnen koken + een fijn accent hebben + lief voor elkaar zijn. En omdat ik de juryleden zo knuffelbaar vindt. Onder hen ook food critic Matt Preston, die bekend staat om zijn ontelbare onderkinnen, zijn over the top pakken, zijn smakelijke gesmak en zijn kleurrijke cravats. Oh en om zijn cheat recipes, waar zijn kookboek Fast, Fresh & Unbelievably Delicious bol van staat. En laat ik nu nét een van die recepten aan de test onderworpen hebben. Afgelopen week maakten Sebas & ik zijn peer-en amandeltaart. Een suikerzoete traktatie, waardoor ik me even in een Parijse patisserie waande. (Mijn dank is groot Matt.)


Matt over Kates peer-amandeltaart


"In elke vriendengroep is er altijd wel iemand die veel respect oogst met zijn of haar bakkunsten. Bij ons is dat Kate. Ze heeft een tijdje in Frankrijk gewoond en is eigenlijk een soort kaartfluisteraar. Alles wat zij meebrengt naar een barbecue of etentje wordt altijd als eerste veroverd. Het is dus niet gek dat zij mijn bakgoeroe is en me met veel zoet spul in dit boek geholpen heeft. Dit is de eerste taart die ik ooit van haar proefde. Deze blikvanger is een variatie op en recept van het River Café in Londen, dat op zijn beurt weer gebaseerd is op de vele Italiaanse peer-amandeltaarten."

Ingrediënten deeg

 • 250 gram tarwebloem
 • 1/4 theelepel zout
 • 120 gram boter
 • 75 gram poedersuiker
 • 2 eidooiers
 • 1 eetlepel ijswater

Ingrediënten vulling

 • 225 gram amandelschaafsel
 • 225 gram boter, op kamertemperatuur
 • 225 gram fijne kristalsuiker
 • 2 eieren
 • 4 rijpe peren

Recept voor het deeg


Meng de bloem, het zout en de boter in de keukenmachine op de pulseerstand tot een grof kruimeldeeg. Meng de poedersuiker en daarna de eidooiers er op de pulseerstand door. Het deeg moet samenhangend zijn en loskomen van de wand. Voeg als het deeg te droog is geleidelijk een beetje ijswater toe, tot het samenhangend is.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en vorm er snel een schijf van. Wikkel hem in plasticfolie en laat hem 1 uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 C. Beboter een springvorm van 28 centime en bestuif hem met bloem.

Rol het deeg snel uit (je mag het niet te veel bewerken) tot een dikte van ongeveer 4 mm. Til de deeglap snel (zodat hij niet uitrekt en ongelijkmatig wordt) boven de springvorm en druk hem langs de rand erin. Snijd de bovenrand bij, dek het deeg af met aluminiumfolie en bak de bodem blind tot hij lichtbruin is. Neem de taartbodem uit de oven.

Recept voor de vulling


Zet de oven op 160 C. Maal de amandelen in de keukenmachine tot een grof poeder. Klop in een andere kom de boter en suiker tot een romig en luchtig mengsel. Meng het amandelpoeder erdoor. Klop de eieren er een voor een door. Als het goed is, heb je nu een dikke amandelcrème, die je met een lepel kunt opscheppen.

Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Leg 1/2 peer in het midden van de taartbodem en schik de rest eromheen met de bolle kant boven en het smalel uiteinde naar het midden toe. Verdeel de amandelcrème losjes rond de peren en laat daarbij wat ruimte langs de rand vrij, zodat de crème iets kan uitlopen. Bak de taart 40 minuten, tot de bovenkant goudbruin is.

Extra tip van Matt: "Deze taart is het lekkerst als je hem 2 dagen van tevoren maakt. Serveer er wat geklopte slagroom bij."Ons oordeel 


Als jij al watertandt bij de gedachte aan een peer-amandeltaart. Als jij niet (héél) binnenkort een bezoekje aan de tandarts gepland hebt staan. Als jij niet op een streng geen suiker/geen boter dieet bent (Psst... Nergens voor nodig. Je bent prachtig zoals je bent.) En als je een paar uur de tijd hebt voor dit kunstige baksel. Oh my, trek je ovenhandschoenen dan maar alvast uit de (keuken)kast, want geloof mij: this is the one for you

Matts peer-en-amandeltaart is rijk en (mier)zoet, hij is machtig en hij is vooral heel erg 'indulgent'. (Niet dat we iets anders van Matt verwacht hadden.) Het is zo'n taart die er zo goed uitziet en nog zoveel beter ruikt dat je stiekem grote punten ervan wil snijden, maar waarvan je al spijt hebt na de eerste hap. Want oh zo machtig, maar ook oh zo schandalig lekker. Maar dan wel met mate. ;) 

Onze tip: gebruik net iets minder suiker. (Lees: de helft voldoet.) Wees zuinig met de puntjes die je snijdt. Wacht niet twee dagen met aanvallen. (Ik bedoel: wie doet dat nou?!) Zorg voor een groot publiek met zoete honger. En serveer er een bolletje vanilleijs bij - als je dat ook nog aandurft ten minste.


Matt Prestons Fast, Fresh & Unbelievably Delicious is te koop bij de (grotere) boekhandel en via Bol.com voor €24,99.

Bon appetit! 

 
Copyright © 2010 Pretty Brilliant | Disclaimer | Designed by Eunoia Studio