Challenge accepted: één maand yoga

donderdag 10 maart 2016

Ik heb het me al vaak afgevraagd: "Wat zou yoga voor mij, mijn lichaam en geest betekenen?" Nou lieve lezers, daar ga ik NU achterkomen. Ik ga namelijk (hoe raad je het?!) één maand lang yoga'en en mijn yoga journey virtueel vastleggen. Deels voor jullie, deels voor mijn nieuwsgierige zelf. Waarom? Hoe? En: Waar? Dat vertel ik je vandaag. Exciting times!


Waar?


Beginnen met yoga, dat doe je niet zomaar. Niet alleen is het een spirituele reis, ook zit er achter de wonderlijke wereld van yoga de nodige theorie. Daarom besloot ik op zoek te gaan naar een yogastudio in Den Haag die mij stap voor stap in dit avontuur wilde begeleiden. Al snel kwam ik terecht bij Delight Yoga. Een yogaschool met drie locaties in Amsterdam (Weteringschans, Nieuwe Achtergracht, De Clercqstraat) en één in Den Haag (Scheveningseweg). 

Delight Yoga stelt zichzelf als doel authentieke yoga, meditatie en healing toegankelijk te maken voor iedereen. Van de ervaren yogi tot de newbie (that's me). Delight biedt 'stille plekken' waarop je weer in contact kunt komen met jezelf en je innerlijke rust en vrede kunt vinden. In deze zoektocht krijg je begeleiding van ervaren (internationale) leraren met ieder een andere achtergrond geboden. Delight geeft les in vier yogastromingen: vinyasa, astanga, hatha en astanga. Daarnaast kun je Yoga Basics en meditatielessen volgen.

Voordat je van start gaat met yogalessen kun je kiezen voor een persoonlijk één-op-één intakegesprek, waarin je samen met een van de medewerkers op zoek gaat naar de juiste lessen en opbouw voor jou. De (Engelstalige) lessen worden ingedeeld op niveaus (Beginner, Expert of All Levels), zodat je op je eigen tempo de eerste stappen in de wereld van yoga kunt zetten.Waarom Delight?


Hoewel ik alweer drie jaar de online marketing verzorg voor een mindfulnesspraktijk (Mindful InSight voor de geïnteresseerden, aanrader!), is yoga volledig nieuw voor mij. En eerlijk is eerlijk: ik wilde mezelf niet zomaar in het diepe gooien. Ik had handvatten nodig (#controlfreak): ik wilde weten welke vormen van yoga goed zouden zijn om mee te beginnen, wat ik aan moest trekken en hoe ik een meditatiekussen goed gebruikte. Tevens wilde, na jarenlang niet gesport te hebben, geen blessures oplopen en rekening houden met de RSI in mijn schouder en nek. De handvaten die ik zocht vond ik bij Delight.

In het intakegesprek wordt er gesproken over je ervaring met yoga, eventuele lichamelijke klachten en je doelen ("Wat wil je eruit halen?" "Wil je alleen leniger worden of ook meer 'in contact staan' met jezelf?"). Gebaseerd op jouw wensen en doelen wordt er een vrijblijvend advies voor je opgesteld. Voor mij was dit: begin met Yoga Basics lessen om de basis onder de knie te krijgen, wissel dit af met Hatha Beginners Classes en eindig (als je het aandurft) met Astanga. Oh en het dragen van een lange yogabroek met een shirtje is prima. Schoenen en sokken gaan uit. En yogamatten, dekens en meditatiekussens worden verzorgd. Kijk, dit wilde ik weten. Fantastisch! 

Eerlijk is eerlijk, natuurlijk wogen de prachtig vormgegeven studios en de voelbaar ontspannen sfeer ook mee in mijn keuze voor een yogaschool. De studios zijn picture perfect en van alle gemakken voorzien. Neem een gratis kop thee na de les, start je dag met de healthy ontbijtjes van Kyra's Kitchen of boek een massage na je les. Het kan allemaal! Toen ik de Haagse Delight studio binnenstapte, waande ik me haast in New York. Zo on trend en servicegericht werken zij. In Facebookreviews las ik dat meerdere mensen schreven dat Delight Yoga voelde als een 'warm dekentje' en daar kan ik ze nu al in gelijk geven.

De challenge


Om te ontdekken wat yoga voor mij, mijn drukke freelance-agenda en RSI-klachten kan betekenen ben ik één maand lang 'vaste klant' bij Delight. Dit betekent niet dat ik elke dag in de yogaschool te vinden zal zijn (dat is misschien iets té enthousiast), maar wel twee a drie keer per week. De rest van de week zal ik de oefeningen thuis in rust herhalen en zelfstandig werken aan mijn lenigheid en ademhaling.

Ik neem jullie mee in mijn reis en zal jullie wekelijks updaten over mijn vooruitgang. Heb ik mijn ademhaling meer onder controle? Helpt yoga tegen mijn schouderklachten? Is het minder druk in mijn hoofd? Of word ik juist zenuwachtig van al dat 'zweverige gedoe'?

Mijn yoga challenge gaat deze week van start. Op de planning: twee Yoga Basics lessen. Volgende week ben ik een weekje op wintersport in Frankrijk (zin in!), dus midden april mogen jullie mijn eindoordeel verwachten. Zweef ik weg op een wolkje? Of kom ik niet meer uit bed door de spierpijn? We'll see. Ik ben zelf in ieder geval razend benieuwd naar het effect!


Kosten


Delight Yoga biedt - tot mijn grote genoegen - een Introduction Card (eenmalig €50) aan. Met deze kaart krijg je één maand lang toegang tot 10 verschillende yogalessen naar keuze, zodat je op je eigen tempo kennis kunt maken met de verschillende studios, teachers en soorten yoga. Ook kun je een proefles (zonder verdere verplichtingen) nemen. Hiervoor bedragen de kosten €15. Studenten ontvangen 10% korting op een proefles. Een intakegesprek van 25 minuten kost €25.

De smaak te pakken? Met een Delight Membership (€70 per maand) krijg je ongelimiteerd toegang tot yogalessen op alle locaties. Deze dien je voor drie maanden af te sluiten. Daarnaast is er een Delight Card (eenmalig €125), waarmee je 10 lessen verspreid over drie maanden kunt volgen. Op de Delight Card geldt tevens 10% studentenkorting. Meer informatie over de prijzen vind je hier.


Ga ik dan hoor. Één maand yoga. Krijg ik de kriebels van al het ge-Ohm? Of ben ik na deze maand als herboren? Ik hoop stiekem dat tweede, maar ik laat me verrassen. 


Yoga, (ook) iets voor jou?


 
Copyright © 2010 Pretty Brilliant | Disclaimer | Designed by Eunoia Studio