Taste of Holland

woensdag 2 maart 2016

Foodies, may I have your attention please? Ik wil namelijk even mijn (inmiddels dichtgeslibde) hart luchten. Over Taste of Holland, een foodfestival in de Jaarbeurs Utrecht dat mij een paar eurobiljetten lichter en een paar kilo's zwaarder maakte. Ready, set, foodporn.

Taste of Holland is het eerste nationale foodfestival van Nederland. Het foodfestijn vond plaats van 12 tot 14 februari in Utrecht. De website voorspelde: 'good food, vibes and music' en laat dat nou net zijn waar ik naar op zoek ben op een random zaterdagmiddag. Dus trommelde ik een aantal vrienden op en gingen wij met rommelde buiken richting Utrecht.

In de Jaarbeurs wachtte ons een sfeervolle, maar donkere hal vol foodtrucks, workshops en de geur van pulled pork. Ons motto? We kwamen, we zagen, we aten (en we rolden naar huis).

Eerst besloten we een 'verkennend rondje' te lopen, zodat we een beetje een idee hadden van wat ons te wachten stond. Die missie mislukte finaal. Meteen strandden we bij een kraampje waar homemade mueslibars werden verkocht. Delish! Even later spotten de mannen (+ de vleesliefhebbende vrouw in ons midden) Smokey Goodness: een BBQ-cateraar waarbij pulled pork (het thema van de dag) werd geserveerd. In de vorm van een burger, stoofpot én gehaktballen. Terwijl zij zich tegoed deden aan deze gerookte vleeswaren, haalde een ander deel van de groep de Tomeato Burger van &Samhoud (review: AANRADER!) en kneep ik ertussenuit voor een appelgebakje (that's me #zoetekauw).

'Uitbuiken' deden we tijdens een workshop 'worst maken' van Paul van den Hooven, de eigenaar van Wild Vleesch. Nu ben ik niet werelds grootste vleeseter (en krijg ik de nodige stuiptrekkingen als een een afgehakt varkenshoofd zie), maar Paul was zó enthousiast dat ik daar doorheen kon kijken. Wat vertelt hij gepassioneerd over zijn vak! Helaas was het meer zijn levensverhaal (van veertig jaar en ontslagen als jongerenwerker tot zijn tuinhuisje transformeren in een rookruimte en zijn eigen worstmakerij openen) dan een echte workshop, maar we hingen aan zijn lippen. (Nog meer toen we een heerlijke hotdog voorgeschoteld kregen.) Wat ons vooral verbaasde was hoe rood kwalitatief hoogwaardig varkensvlees eigenlijk is/zou moeten zijn. Zo is vlees van het Hongaars wolvarken bijna net zo rood en met vet doorregen als een biefstuk en zeker niet zachtroze zoals in de supermarkt. Boeiend!

Van workshops bijwonen krijg je dorst, dus maakten we de volgende pitstop bij Friska, een healthy, biologisch take-away restaurant. Friska opende haar eerste vestiging in oktober vorig jaar in de Foodhallen, maar rolde speciaal voor Taste haar foodtruck de Jaarbeurs binnen. Bij Friska werden glutenvrije, verse sushi's van lokale producten en verse sapjes geserveerd. Wij kozen voor de tweede optie. Sebastian nam de Mangopolitan (mango, sinaasappel, banaan) en ik een 'groen monster' genaamd Pinacolime (ananas, munt, limoen en spinazie). Allebei ver-ruk-ke-lijk! Groene sapjes schrikken mij vaak een beetje af, maar Pinacolime bewees het tegendeel. Hier mag je me (letterlijk!) wel voor wakker maken (maar niet voor 07:00 uur hè?).

De bierliefhebbers onder ons (eens een Limburger...) haalden hun hart op bij het Streekbiercafé, waar zij zich direct thuis voelden. Kijk die blije gezichten dan!

Verder namen we nog een kijkje bij de Mystery Box Challenge bij de AEG Academy for Masterchef (waar helaas alle plaatsen vergeven waren, anders hadden wij graag een gok gewaagd), deed Sebastian zich tegoed aan een olijfolieproeverij, liet Esmee een kimchi kunstwerk op haar hand creëren door de 'walking chef' van Stan & Co en aten we tot we erbij neer vielen. Want zo doe je dat, op een foodfestival. Rest mij alleen nog een paar foodporn foto's te delen (en me te excuseren voor het geval ik je hongerig gemaakt heb #sorrynotsorry)...

Je leest het al: wij hebben ons 'smakelijk' geamuseerd op Taste of Holland. Het foodfestival was niet groot, maar knus en gezellig en groot genoeg om je een middag te amuseren. De hapjes waren niet goedkoop, maar ook niet abnormaal duur. Wij hebben onze ogen in ieder geval uitgekeken en onze buiken rond gegeten. Volgend jaar is 'team pulled pork' (volgens mij hadden de mannen wel vier gerechten met 'mannenvlees') dan ook graag weer van de partij, mits er dan nét iets betere verlichting is (hallooo, ik wil Instagrammen!), je meer kleinigheden kunt proeven  en er meer streekproducten te vinden zijn. Het is ten slotte wel de Taste of Holland. Maar voor een eerste editie zeggen wij: missie geslaagd. See you next year!

Tickets voor Taste of Holland kostten €10 in de voorverkoop en (als ik me niet vergis) €15 aan de deur. Florijnen, het officiële betaalmiddel op Taste, waren te koop in pakketten. Één Florijn was €1,25 waard. Taste of Holland gemist? Van 2 t/m 5 juni is Taste of Amsterdam in het Amstelpark (ook de moeite waard, durf ik uit ervaring te zeggen).

Zou jij ook je (hongerige) hart op kunnen halen op een foodfestival als Taste?
 
Copyright © 2010 Pretty Brilliant | Disclaimer | Designed by Eunoia Studio