Getest: Bites and Stories food tour

woensdag 18 mei 2016

Als ik niet helemaal uit mijn woorden kom, blame it on my food coma. Oh en als ik de komende drie dagen niets meer eet, blame it on my food coma as well. Want jawel, lieve dames en heren, ik kwam, ik zag, ik at en ik rolde naar huis. Met andere woorden: ik deed een food tour. En niet zomaar maar een food tour. Nee, een food tour door zonnig Den Haag. Mijn tegenwoordige thuis. Met de lieftallige dames van Bites and Stories. En (spoiler): het was héérlijk!


Bites and Stories


Bites and Stories is het bedrijf van twee (geboren en getogen Haagse, duh!) vriendinnen: Marthe en Kerensa. Zij zijn ervan overtuigd dat je een stad het best leert kennen als je er eet en drinkt. Toen Marthe op een dag een food tour door Amsterdam deed, uitte ze haar enthousiasme bij Kerensa  "Bestaat dit nog niet in Den Haag," vroegen de vriendinnen zich verwonderd af. Een Google-sessie, een paar glazen wijn en een paar keer knipperen met hun ogen later, kwamen ze tot de conclusie dat het concept van een food tour inderdaad nog niet bestond in de hofstad. En zo werden zij in september 2015 de trotse ouders van een succesvolle Haagse food baby.

Marthe en Kerensa hebben met grootste zorg en veel liefde een unieke food tour samengesteld, waarin verstofte verhalen, Haagse Harry-cultuur en lokale producten centraal staan. Tijdens de tour ontdek je verborgen kloosters, slenter je door smalle steegjes en ontmoet je de gepassioneerde ondernemers die de hofstad te bieden heeft. Allemaal onder het genot van een hapje en een drankje, natuurlijk!


Mijn food tour


"I hope you're hungry," zei Marthe lachend terwijl ze me de hand schudde. "Hell yes, I'm hungry," dacht ik stiekem, maar ik hield het bij een beschaafde "Always hungry". Voordat mijn Amerikaanse tour-genoot zou denken dat ze in Nederland niets te eten kreeg. ;)

Marthe stelde zich voor als onze food tour guide of the day. Zij zou ons introduceren aan Den Haag, meenemen door haar straten, de nodige fun facts delen en ons zoveel mogelijk lokale of bijzondere specialiteiten voorschotelen. Van felgekleurde sapjes (het gezonde soort) tot gigantische gehaktballen, zo bleek.

Natuurlijk wil ik de food tour niet spoilen (want ja, dit moet jij ook lekker gaan doen!), maar ik wil jullie wel een voorproefje geven. Hier een paar van mijn hoogtepunten:


1. De Haagse Poffâh bij 't Bakkertje

Onze wandeling begon meteen goed voor deze zoetekauw. Bij een schattige bakkerij met groene luifels: 't Bakkertje. De oudste bakkerij van heel Den Haag! Op het menu: de Haagse Poffâh. De Haagse wat? De Haagse Poffer. Een gevulde krenten-rozijnenbol gevuld met noten, kruiden en kaneelspijs, waar Haagse Harry himself zijn vingers bij aflikt (letterlijk: op de doos). En ik ook. De poffer is mierzoet, bevat een overdosis kaneel (mijn levensmotto: nooit genoeg kaneel!) én je krijgt er plakkerige vingers van. Wat wil je nog meer? - En zeg nou niet: de bijbehorende likeur. Want die hebben ze gewoon. ;) Bottom's up!


2. Gigantische gehaktballen bij Dungelmann

Het beste vlees van Den Haag? Dat haal je bij Dungelmann. Zo stelt de Haagse fijnproever. Niet per se het broodje beenham (mijn favoriet), maar vooral het broodje bal én de kroket. En laten we die nu allebei voorgeschoteld krijgen. Klodder mosterd ernaast, dippen en genieten maar! 

De jongen die ons ontving vertelde ons vol trots over het succes van deze producten en over de werkwijze van Dungelmann. Zo is woensdag gehaktdag en is de slager dan de hele dag in de keuken te vinden om ballen te rollen voor de rest van de week. In de gehaktballen wordt goed restvlees, zoals het laatste restje rosbief van de dag, verwerkt om zo verspilling tegen te gaan. In één jaar tijd heeft de slagerij hierdoor al 100.000 kilo minder vlees verspild. (Idee van de jongen die ons ontving, go you!) Hoe fantastisch is dat? Als je dit weet, smaakt je bal gehakt toch gelijk honderd keer beter?


3. Slow juice bij Fine Fresh Food

Waar plof je neer je na een suikerbom en een giga gehaktbal? In de hemel voor elke quinoa*** natúúrlijk. (Oeps zei ik dat nu echt?) Het gaat allemaal om balans, zullen we maar zeggen. Dus proostten we met een rode slow juice met rode paprika, watermeloen, gember en kurkuma. Het sapje was niet per se mijn lievelings, sorry sapjes-slurpers, maar het tentje wel. Eigenaar Gert wist duidelijk alles van juicen af en deelde zijn kennis maar wat graag. Zo vertelde hij ons dat bij het gebruiken van een blender het merendeel (80% dacht ik!) van de vitamines van groente en fruit verloren gaat door het snel roteren van de bladen en de hoge temperatuur. En dat je kurkuma nooit zomaar in een sap moet verwerken, maar deze altijd een tegenhanger als rode paprika nodig heeft om in het lichaam opgenomen te worden. Zo interessant! En dan schotelde hij ons nog meergranenwraps met vergeten groenten en home-made hummus voor ook. Wat een man! 


Psst... en 4. De spekkoek van Toko Toet die ik als extra goodie mee naar huis kreeg

Zei iemand iets over de komende dagen niet meer eten? *veegt kruimels stiekem weg*


Honger gekregen? Bites and Stories verzorgt 6 dagen per week (met uitzondering van maandag) food tours door Den Haag voor €50 per persoon. De food tour duurt 4 uur en je krijgt 8 unieke locaties in het stadshart van Den Haag te zien én nog belangrijker: te proeven. De tour is ook geschikt voor mensen die glutenvrij, vegetarisch of geen vis eten. Je boekt een Bites and Stories food tour hier. Oh en voor de wine-aholics: vanaf deze zomer is er ook een wine tour

Ik draag Marthe en Kerensa in ieder geval een warm hart toe. Prachtig om te zien hoe zij een manier hebben gevonden om hun voorliefde voor voedsel en hun stad te delen. Shared joy is double joy, dat blijkt! En shared food? Ah joh, Joey doesn't share. (Grapje!)

Zou jij ook eens een food tour willen doen?


 
Copyright © 2010 Pretty Brilliant | Disclaimer | Designed by Eunoia Studio