Foto + food report: Taste of Amsterdam

maandag 13 juni 2016

Wie mij een beetje kent, weet dat ik van lekker eten in goed gezelschap houd. Blame it on my Bourgondian blood, maar ik word er blij van. De 'Joey doesn't share'-regeling gaat de deur uit en geld speelt geen rol - tot de rekening arriveert #sorrynotsorry. Niet gek dan ook dat ik groot fan ben van Taste of Amsterdam. Hét restaurant festival van Nederland waarbij het Amstelpark omgetoverd wordt in walhalla voor watertandende veelvraten en gastronomische gekken. Denk: rokende BBQ's, cheers'ende cocktails en vooral héél veel lekker eten -  DUH!Taste of Amsterdam


Taste of Amsterdam is een éénjaarlijks restaurantfestival in het Amsterdamse Amstelpark, waar foodies hun hart op kunnen halen. Je proeft er heerlijkheden uit Michelin-keukens, volgt kookdemonstraties van Nederlands bekendste chefkoks (Julius Jaspers is standaard van de partij), verbetert je wijn- en whiskey kennis tijdens proeverijen, volgt masterclasses en wordt nog voorzien van entertainment ook. En dat allemaal vier dagen lang, dit jaar van 2 t/m 5 juni. Wat. Een. Feest.Taste of Amsterdam 2016


Denk even dit: het is zondagochtend. Je opent de ramen, nadat je over twee snurkende logees bent gestruikeld, en ziet niets dan stralende zonneschijn. Yeah baby! Zondag 5 juni was het prachtig weer en mijn beurt het Amstelpark onveilig te maken/eten. Dat deed ik niet alleen. Nee, daar had ik een food squad voor nodig. Meet my foodie friends: Sebastian (de man waarmee ik al 7 jaar bedden en bitterballen deel), Yorian (de man waarmee ik mijn vriend deel) en Esmee (de zus van de man waarmee ik mijn vriend deel, aka praktisch mijn schoonzus). Een bont gezelschap met één missie: heel. veel. eten.


Laat ik, voordat ik de foto's van ons 'plat du jour' presenteer (en jullie echt denken dat we monsters zijn), eerst vertellen wat we allemaal gedaan hebben. Want wat Taste de moeite waard maakt, naast de heerlijke hapjes, is al het (gratis!) amusement eromheen. Er was live muziek, je kon o.a. op business class niveau leren koken met Etihad, whiskey proeven en leren hoe je een beestachtig biefstuk bakt. Máár... dan moet je er wel vroeg bij zijn. Onze tip: zorg ervoor dat je zo vroeg mogelijk op het festivalterrein aanwezig bent, zodat je je gelijk voor je favoriete workshops en masterclasses in kunt schrijven. Deden wij ook, met succes!


Mijn hoogtepunten:AEG Tasteology


Tasteology is de eerste documentaire die je niet alleen kunt kijken, maar ook kunt proeven (hier te bekijken). Brits (moleculair) chefkok Jozef Youssef nam ons mee op de (ontdekkings)reis die de ingrediënten van de bron tot op je bord afleggen en leerde ons hoe je ze het best kunt bewerken, bewaren en behandelen. Dat allemaal met het doel ons bewust(er) te maken van de producten, apparaten en technologieën waarmee wij elke dag werken.

Wist jij bijvoorbeeld dat...
... vlees het best onderin de koelkast bewaard kan worden en groenten bovenin, in verband met de  luchtvochtigheid?
... wij 1/3 van onze boodschappen weggooien?
... én wij wereldwijd 98 miljard kilo eten verspillen, terwijl er 1 miljard mensen honger lijden? :(
... dat een wijn duurder wordt geschat als men klassieke muziek afspeelt?
... dat uit onderzoek blijkt dat niet het eten, niet de wijn, niet het bestek en niet het interieur van het restaurant ertoe doen, maar gewoon: het gezelschap? (Lief!)

Ik niet. Tot nu! Jozef Youssef vertelde vol passie over producten, houdbaarheidsdata, bewaarmethodes en bereidingswijzen en speelde dan stukjes van de Tasteology documentaire af. En tijdens het kijken en luisteren, mochten we het verhaal ook nog 'proeven' met bijpassende canapés. Heel bijzonder én smakelijk!Masterchef Mystery Box Challenge


Heel leuk hoor, die documentaire, maar het hoogtepunt van de dag was toch echt wel de Masterchef Mystery Box Challenge. Als groot Masterchef (Australia) fans mochten we dit programma-onderdeel natuurlijk niet missen. Er moest en zou gekookt worden! En wel door de culinaire talenten in ons midden. Op Taste of Holland, het zusje van Taste of Amsterdam waar wij in februari waren, hadden Sebastian en Esmee ook al de Masterchef keuken in willen duiken, maar toen was er geen plek meer vrij. Nu wel, en dat lieten ze zich geen twee keer zeggen!

De opdracht? Maak in 30 minuten een gerecht met de ingrediënten uit de Mystery Box, dat niet alleen goed smaakt maar er ook nog fantastisch uitziet, zodat de jury jouw gerecht nomineert voor de top 3. En koken deden ze - onder het genot van onze bulderende "Boom, boom, shake the room's" (gotta love George Calombaris)!

Voordat we het wisten, was het half uur voorbij en werden onze toppers genomineerd. Whoehoe! Vooral hun presentation skills werden geprezen. Het (picture perfect!) gerecht bestond uit een gebakken kippenborst, crispy chicken skin, fondant aardappelen, gesauteerde rode uien en een (last-minute) sausje. Winnen deden ze jammer genoeg niet, maar trots dat ze waren. En terecht! Want hoe goed ziet dit eruit? (Jullie snappen dat ik dit gerecht vanaf nu minstens één keer per week indien als food request bij vriendlief?)

Onze heerlijke hapjes (én drankjes)


Toegegeven: dit is slechts een miniscule selectie uit al het lekkers dat wij gegeten hebben op Taste. Maar tja, wat zal ik zeggen... Soms is iets gewoon té lekker om eerst uitgebreid te fotograferen. 

Japanse poffertjes met inktvis

Carnivore's Tasting Platter @ The Rough Kitchen

Thai Chicken Burger @ Smokey Goodness
Ceviche @ Baut
Rose Mocktail @ Pulitzer's Bar

Taste klinkt als één groot feest en - geloof me - dat is het ook! Zeker als de zon volop schijnt, de (alcoholvrije) drankjes rijkelijk vloeien, je alles uit je dag haalt met de gratis workshops én (zoals Jozef Youssef ons leerde) in goed gezelschap verkeert. <3 Rest mij maar één vraag, namelijk: wanneer mogen wij weer?Tickets voor Taste of Amsterdam kosten €12. Florijnen, het officiële betaalmiddel op Taste, zijn te koop in pakketten. Één Florijn is €1,25 waard. (FYI: één gerecht kost gemiddeld 4 a 5 florijnen.)

Voor ons is het duidelijk: volgend jaar zijn wij weer van de partij. Zie ik jou daar?
BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren
Bewaren
 
Copyright © 2010 Pretty Brilliant | Disclaimer | Designed by Eunoia Studio